Vijfheerenlanden

Duurzaam Lexmond

Gemeente Vijfheerenlanden start campagne voor duurzamer Lexmond.

Gemeente Vijfheerenlanden stimuleert huiseigenaren van Lexmond om hun huis te verduurzamen. Het Nieuwe Wonen start op verzoek van de gemeente een huis-aan-huis campagne. Alle huiseigenaren krijgen een brief thuis. Je kunt je aanmelden voor een gratis keukentafelgesprek over de mogelijkheden om de woning energiezuiniger, duurzamer én comfortabeler te maken.

Nadat de brief is verspreid, geven medewerkers van Het Nieuwe Wonen zonodig meer uitleg.en komen daarvoor bij u aan de deur. Ook dan kunt u zich nog aanmelden voor het gratis adviesgesprek op maat. Het gesprek kan gaan over maatregelen, zoals isolatie, ventilatie, zonnepanelen en warmtepompen. Ook kunnen de wooncoaches u informeren over de nieuwe financiële regelingen die er soms zijn.

Na aanmelding wordt het gesprek in overleg met de bewoner ingepland. Wie de brief en/of de medewerkers heeft gemist (of wel in Vijfheerenlanden, maar niet in Lexmond woont), kan zich nog aanmelden via info@hetnieuwewonen.org of via de projectleider Jan Theunissen 0345-254030.

Info-avond Leerdam

Op 1 juli organiseert de Gemeente Vijfheerenlanden in Leerdam een speciale avond over duurzaamheid. Deze is met name bedoeld voor huiseigenaren uit Leerdam-Noord. De avond wordt gehouden in Het Oude Posthuys, Meent 54 en begint op 19.15 uur.

Duurzaamheidslening nu ook in Vijfheerenlanden

Wilt u zonnepanelen of isoleren? Maar moet u daarvoor geld lenen? U kunt nu bij de gemeente de Duurzaamheidslening aanvragen! Met energiebesparende maatregelen bespaart u op uw woonlasten. U woning is aangenamer, comfortabeler en met een lagere energierekening. Energiebesparing zorgt voor minder CO2 en zijn goed zijn voor de waarde van uw woning.
 
Duurzaamheidslening
U kunt bij de gemeente geld lenen uit een speciaal fonds om uw eigen woning energiezuinig te maken. De gemeente Vijfheerenlanden werkt hiervoor samen met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). SVn beheert het speciale fonds voor Duurzaamheidsleningen van de gemeente en verzorgt de financiële afhandeling. De Duurzaamheidslening is een lening van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Tot een bedrag van € 7.500 geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. De lening is een annuïteitenlening waarbij u tijdens de gehele looptijd van de lening hetzelfde maandbedrag betaalt en een vast rentepercentage geldt. Het maandbedrag bestaat uit rente en een aflossingsdeel. Aan het einde van de looptijd is de lening geheel afgelost. U weet dus vooraf waar u aan toe bent. De rente vindt u op www.svn.nl/rente. Daarnaast kunt u de lening geheel of gedeeltelijk boetevrij af te lossen met een minimum van € 250.
 
Meer comfort
Het gaat om maatregelen voor het installeren, plaatsen of aanbrengen van:
  • Warmtepomp: dit systeem voorziet, net als een cv-installatie, het huis van verwarming en warm water en kan bovendien koelen
  • Zonnepanelen: hiermee wekt u duurzaam elektriciteit op
  • De zonneboiler levert warm water en de met een combi verwarmt u ook het huis
  • Gevelisolatie: dit levert een behoorlijke energiebesparing op. U heeft minder geluidsoverlast en geen koude buitenmuren
  • Dakisolatie: dit levert een grote besparing op, zeker wanneer u de zolder als leefruimte gebruikt en de ruimte wordt verwarmd
  • Vloerisolatie bespaart energie bij gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis
  • Raamisolatie: dit helpt bij een lagere gasrekening en u krijgt een comfortabeler huis
 
Bespaaradvies
Wooncoaches van ‘Het Nieuwe Wonen’ geven informatie geven over de duurzaamheidslening en landelijke subsidieregelingen. U kunt een gratis energie bespaaradvies aanvragen via info@hetnieuwewonen.org of via 06-54694937. 
 
Meer informatie?
Voor meer informatie over de duurzaamheidslening of voor het aanvragen van de duurzaamheidslening verwijzen wij u graag naar onze website

Campagnes en Wijkaanpak

In 2019 voert het Nieuwe Wonen weer campagnes uit. Voor de gemeente Molenlanden is dit in Schelluinen, voor de gemeente Gorinchem in Laag-Dalem en voor gemeente Vijfheerenlanden in Leerdam-Centrum. De campagnes worden zijn gepland in de periode mei tot en met juli. Na de zomer volgen nieuwe campagnes onder andere in Vianen, Everdingen en Arkel. Bij deze campagnes krijgen bewoners van de wijken en dorpen een brief van de gemeente met een aanbod tot een gratis adviesgesprek door een wooncoach.

Het Nieuwe Wonen werkt ook samen met het Regionaal Energieloket, c.q. Greenhome.nl. In 2019 organiseert dit loket in de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden de Wijkaanpak. Dit is een specifieke aanpak om in een buurt met gelijksoortige woningen een voorbeeldwoning te selecteren. Die voorbeeldwoning wordt dan helemaal doorgerekend om naar 0 op de meter te gaan en staat ook model voor de naburige woningen. Al die bewoners worden vervolgens uitgenodigd voor een informatie avond en kunnen dan intekenen op een advies en aanpak voor de eigen woning. dit is ook te combineren met de voordelen van een gezamenlijke inkoop (groepsaankoop).

 Concreet gaat het in 2019 om: Wijdschil(Gorinchem), Bleskensgraaf (Molenlanden), Hoornaar (Molenlanden), Leerdam-Oost (Vijfheerenlanden) en Vianen (Vijfheerenlanden)